Bojana Prodanić
- Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultet, Srbija
Lista radova objavljenih u časopisu
-
Suočene sa stalnim promenama u ceni konzumnog šećera na svetskom tržištu izazvane velikim viškovima šećera proizvedenog iz šećerne trske, kao i sa porastom cene energenata, fabrike šećera na bazi šećerne repe moraju da rade na konstantnom povećanju energetske efikasnosti. Evropska industrija šećera odmakla je u smanjenju potrošnje toplotne energije i ona sada iznosi ispod 1 MJ/kg repe. Situacija u industriji šećera Srbije, specifična je zbog zatvorenosti tržišta tokom 90-tih godina, tako da su srpske fabrike šećera zaostajale u razvoju. Rekonstrukcijom postojećih kapaciteta nakon privatizacije, industrija šećera u Srbiji postiže značajne uštede u potrošnji energije. Tokom višegodišnjih izmena u tehnološkim šemama proizvodnje ostvarene su značajne uštede, tako da se sada prosečna potrošnja energije kreće oko 1 MJ/kg repe. Tokom revitalizacije procesa proizvodnje, bitne promene doživela je otparna stanica koja je i najbitnija za potrošnju energije. Primenom preduparavanja, koje se koristi u većini evropskih šećerana, tokom ugušćavanja retkog soka postignuta je povećana energetska efikasnost, uz istovremeno obezbeđivanje stabilnog rada šećerane tokom kampanje.
0350-218X, 35 (2009), 1, 29-35 preuzimanje