Zoltan Zavargo
- Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultet, Srbija
Lista radova objavljenih u časopisu
-
Primena analize integrisanih energetskih tokova u projektovanju toplotnih operacija u procesu proizvodnje šećera iz repe
abstraktProces proizvodnje šećera iz šećerne repe teče sa velikom potrošnjom toplotne energije. U cilju smanjenja potrošnje toplotne energije vrlo često se preprojektuje sistem za isparavanje i zagrevanje. Pri analizi mreže toplotnih razmenjivača korisnom se pokazala tzv. pinč tehnologija. Ova metoda bazira se na integrisanim toplim i hladnim strujama i daje nam odgovor na pitanje: kolika je maksimalna moguća rekuperacija toplotne energije za datu minimalnu razliku temperatura između tople i hladne struje u sistemu. Metoda je takođe, korišćena i pri projektovanju fabrike šećera. U ovom radu izvršena je analiza postojećeg stanja u fabrici šećera „Crvenka” primenom pinč tehnologije. Cilj analize je bio da se da rešenje za smanjivanje potrošnje toplotne energije sa sadašnjih 1,3 repe na 1,0 MJ/kg repe uz minimalne investicije.
0350-218X, 29 (2003), 1-4, 17-27 preuzimanje -
Suočene sa stalnim promenama u ceni konzumnog šećera na svetskom tržištu izazvane velikim viškovima šećera proizvedenog iz šećerne trske, kao i sa porastom cene energenata, fabrike šećera na bazi šećerne repe moraju da rade na konstantnom povećanju energetske efikasnosti. Evropska industrija šećera odmakla je u smanjenju potrošnje toplotne energije i ona sada iznosi ispod 1 MJ/kg repe. Situacija u industriji šećera Srbije, specifična je zbog zatvorenosti tržišta tokom 90-tih godina, tako da su srpske fabrike šećera zaostajale u razvoju. Rekonstrukcijom postojećih kapaciteta nakon privatizacije, industrija šećera u Srbiji postiže značajne uštede u potrošnji energije. Tokom višegodišnjih izmena u tehnološkim šemama proizvodnje ostvarene su značajne uštede, tako da se sada prosečna potrošnja energije kreće oko 1 MJ/kg repe. Tokom revitalizacije procesa proizvodnje, bitne promene doživela je otparna stanica koja je i najbitnija za potrošnju energije. Primenom preduparavanja, koje se koristi u većini evropskih šećerana, tokom ugušćavanja retkog soka postignuta je povećana energetska efikasnost, uz istovremeno obezbeđivanje stabilnog rada šećerane tokom kampanje.
0350-218X, 35 (2009), 1, 29-35 preuzimanje