zaprljanje
-
Ocena sklonosti pepela mešavine ugljeva na prljanje i zašljakivanje kotlovskih grejnih površina
abstraktU ovom radu su prikazani rezultati ispitivanja fizičkih i kemijskih osobina mešavina ugljeva sa različitih kopova kolubarskog basena, sa različitim masenim udelima ugljeva u mešavinama. Urađena su laboratorijska ispitivanja tri uzorka uglja, sa dva polja kolubarskog basena, i to: „ Tamnava-Istočno Polje" - zapadni deo basena (MA, više toplotne moći), „Tamnava-Istočno Polje" - zapadni deo basena (MB, niže toplotne moći), i „Polje D"- istočni deo basena (MD). Takođe, izvršena je i ocena sklonosti pepela ka zašljakivanju primenom kriterijuma bazni broj - temperatura topivosti koji dobro opisuje domaće ugljeve. Takođe je pokazano da su kemijske i fizičke osobine mešavina aditivne veličine ugljeva koji čine mešavine dok sklonost ka zašljakivanju nije aditivna veličina.
0350-218X, 26 (2001), 1-4, 11-24 preuzimanje