Racionalizacija potrošnje energije u industriji šećera Republike Srbije

  • Suočene sa stalnim promenama u ceni konzumnog šećera na svetskom tržištu izazvane velikim viškovima šećera proizvedenog iz šećerne trske, kao i sa porastom cene energenata, fabrike šećera na bazi šećerne repe moraju da rade na konstantnom povećanju energetske efikasnosti. Evropska industrija šećera odmakla je u smanjenju potrošnje toplotne energije i ona sada iznosi ispod 1 MJ/kg repe. Situacija u industriji šećera Srbije, specifična je zbog zatvorenosti tržišta tokom 90-tih godina, tako da su srpske fabrike šećera zaostajale u razvoju. Rekonstrukcijom postojećih kapaciteta nakon privatizacije, industrija šećera u Srbiji postiže značajne uštede u potrošnji energije. Tokom višegodišnjih izmena u tehnološkim šemama proizvodnje ostvarene su značajne uštede, tako da se sada prosečna potrošnja energije kreće oko 1 MJ/kg repe. Tokom revitalizacije procesa proizvodnje, bitne promene doživela je otparna stanica koja je i najbitnija za potrošnju energije. Primenom preduparavanja, koje se koristi u većini evropskih šećerana, tokom ugušćavanja retkog soka postignuta je povećana energetska efikasnost, uz istovremeno obezbeđivanje stabilnog rada šećerane tokom kampanje.

  • Ključne reči
  • Stranice
    29 - 35
  • UDC
    664.12:621.8.037
  • BIBLID
    0350-218X, 35 (2009), 1, 29-35
  • Reference
    • Morgenroth, B., Daschmann, H., Niepoth, K., Abker, G., Schulze, B.Ch. (1998) Die neue Platten - Fallfilmverdampfungstechnik in der Zuckerfabrik Hohenau - Technische Abwicklung und Betriebsergebnisse. Zuckerindustrie, 123, 8, 597-606
    • Urbaniec, K., Zalewski, P., Klemes, J. (2000) Application of process integration methods to retrofit design for polish sugar factories. Zuckerindustrie, 125, 4, str. 244-247
    • Urbaniec, K. (2004) The evolution of evaporator stations in the beet-sugar industry. Journal of Food Engineering, 61(4): 505
    • Urbaniec, K., Jackowska, W., Woch, H. (1997) Reconstruction of sugar factory Krasnystaw. Gazeta Cukrownicza, 105, 181-185., in Polish
Kako citirati ovaj rad?
Dodatne reference o radu
Gornji linkovi su isključivo informativnog karaktera i postoji mogućnost da sadrže pogrešne ili nepotpune informacije.